Wij staan voor Ons Vinkel

Wedstrijdverslag 19 november

20 november 2023
EVVC heeft zich in Sint-Michielsgestel dankzij een zwaarbevochten 0-1 overwinning naar de eerste periodetitel geknokt. Uitblinker Edgar Glaudemans werd ook nog eens matchwinner door in de eerste helft een corner binnen te koppen. In die eerste helft is EVVC ook de betere ploeg, maar na de rust is het overleven voor de Vinkelnaren. De gastheren van SCG’18 spelen de hele tweede helft opportunistisch richting de 4 aanvallers, maar de Vinkelse verdediging houdt knap stand. Door het verlies van Haarsteeg is EVVC nu koploper en heeft het meteen de eerste periode op zak. Een topprestatie van de ploeg!

SCG’18 is een nieuwe tegenstander voor EVVC. De fusieclub is vijf jaar geleden ontstaan uit het samengaan van Sint-Michielsgestel en SCI. Geen onbekende tegenstanders voor EVVC, maar nu treft het voor de eerste keer de blauwzwarte fusieclub. Ondanks het winderige en soms natte weer was sportpark de Zegenwerp een fraai decor voor deze topper, waarbij beide ploegen kans maakten op het winnen van de eerste periode. De beste papieren waren vooraf voor Haarsteeg, maar EVVC had als nummer twee evenveel punten en hetzelfde doelsaldo. Ook Nieuwkuijk en SCG’18 maakten nog een theoretische kans op de periodewinst.

Trainer Ramon van Rixtel zag vorige week met Jordy Spooren opnieuw een centrale verdediger geblesseerd uitvallen. Zijn plek in de verdediging werd vandaag overgenomen Edgar Glaudemans. Een speler met ruime ervaring in EVVC 1, maar dan wel als middenvelder of spits. In Sint-Michielsgestel vormt hij met Jesse van Doren een even verrassend als overtuigend verdedigingsduo. De rest van de opstelling is ongewijzigd.

EVVC start opnieuw goed aan de wedstrijd en is in de openingsfase de bovenliggende ploeg. Het tempo ligt hoog op het vlakke en snelle kunstgrasveld, waardoor aan beide kanten ook het nodige fout gaat aan de bal. De Vinkelse ploeg zorgt voor het meeste gevaar en komt na ruim een kwartier ook op voorsprong. Een corner van Jorg van Schaijk wordt door Rob van Dijk voor het doel gekopt, waar Edgar Glaudemans het meest alert is en van dichtbij raak knikt. EVVC zit dan het beste in de wedstrijd en gaat op zoek naar meer. Sven van den Braak heeft nog een knap schot met links in huis, maar de Gestelse doelman haalt zijn inzet uit de onderste hoek. De gastheren weten aanvallend niet veel te forceren, maar krijgen toch twee goede kansen voor rust. De lange spits van Rooij schiet wat onbesuisd over nadat hij zich knap vrij kapt in het strafschopgebied. Even later onderscheidt Tijn van den Hanenberg zich weer door één-op-één met een diepgaande middenvelder als winnaar uit de strijd te komen.

De tweede helft kent een totaal ander beeld. SCG’18 heeft in de rust ingegrepen en speelt vanaf de aftrap vol op de aanval in een 3-3-4 opstelling. EVVC wordt teruggedrukt op eigen helft en komt weinig meer aan voetballen toe. Direct na rust is SCG’18 ook dreigend voor het Vinkelse doel, maar niet scherp in de afronding en het weet Tijn van den Hanenberg niet tot enorme inspanningen te dwingen. De aanvallende tactiek van de thuisploeg levert ook weer ruimte op voor de Vinkelse aanvallers. Die worden dan ook veelvuldig aan het werk gezet, maar EVVC slaagt er niet in dat goed uit te spelen. De spanning is dan ook om te snijden. EVVC is zich er van bewust dat concurrent Haarsteeg op een 0-2 achterstand staat en de periode voor het grijpen is. Met die gedachte wordt met volle overtuiging gestreden door de Vinkelse ploeg en vele Gestelse aanvallen onschadelijk gemaakt. Een kwartier voor tijd lijkt SCG’18 dan toch door de verdediging heen te komen, maar als aanvaller Arthur Bot alleen op de keeper af gaat heeft Bart van Griensven nog een fantastische sliding in huis om de boel te redden. Aan de andere kant denkt Rob van Dijk de wedstrijd te beslissen, maar een vlagsignaal zet een streep door zijn treffer. Het zijn nog spannende laatste minuten voor EVVC, maar de Vinkelse ploeg houdt stand en mag na ruim 90 minuten een felbevochten overwinning vieren.

Door de nederlaag van Haarsteeg is EVVC voor het eerst dit seizoen koploper en haalt het ook direct de eerste periodetitel binnen. Een uitermate knappe prestatie van de Vinkelse ploeg, dat nu 5 wedstrijden op rij heeft gewonnen. Een serie waarin het ook nog vijf basisspelers met een blessure zag wegvallen, de een wat korter dan de ander. Bovendien een unieke prestatie, want nog nooit eerder won EVVC een periodetitel in de derde klasse. De twee eerdere keren dat het nacompetitie om promotie behaalde was dat telkens als hoogst geklasseerde ploeg in de competitie. Een goede reden voor een mooi feestje in de Vinkelse kantine. Tot aan de winterstop kent EVVC nog een pittig programma, zoals tot nu toe eigenlijk geen enkele wedstrijd eenvoudig is in deze competitie. Volgende week te beginnen met voormalig koploper Haarsteeg, dat ongetwijfeld getergd zal zijn na het mislopen van de periode. EVVC kan dus weer flink aan de bak, maar dat ligt deze ploeg maar al te goed.