Wij staan voor Ons Vinkel

Wedstrijdverslag - 21 januari

23 januari 2024
EVVC heeft de competitie hervat met een thuisnederlaag in de derby tegen Nulandia. Bart van Griensven zette de thuisploeg in de eerste helft op voorsprong en aan het begin van de tweede helft waren er grote kansen om die voorsprong uit te breiden. Waar EVVC deze liet liggen, ging Nulandia effectiever om met de kansen. Met twee knappe spitsengoals boog Teun van der Donk de achterstand om naar een overwinning voor zijn ploeg. In de slotfase leek EVVC nog een niet onverdienstelijk punt te behalen, maar het vlagsignaal voor buitenspel zette een streep door de gelijkmaker van Max van Wanrooij. Na drie opeenvolgende nederlagen moet EVVC de koppositie nu afstaan.

Na een korte winterstop staat voor EVVC direct de Maasdonkse derby met Nulandia op het programma. De burenclash leverde vorig seizoen al steeds een spannende strijd op, met toen telkens EVVC als winnaar. Dit seizoen ontlopen de teams elkaar opnieuw weinig op de ranglijst. Nulandia is na een wisselvallig begin nu bezig aan een sterke serie, waardoor het de Vinkelse koploper tot op twee punten is genaderd. De onderlinge ontmoeting is dan ook een rechtstreekse strijd om de koppositie, mede dankzij de afgelasting van eerste achtervolger Nieuwkuijk. Alle ingrediënten zijn dus aanwezig voor een fraaie burenclash, maar het winterse weer zorgt ervoor dat deze niet op het hoofdveld wordt gespeeld. De verplaatsing naar het naastgelegen koude kunstgrasveld komt de entourage rondom de wedstrijd bepaald niet ten goede.

Ramon van Rixtel mocht weer de nodige keuzes maken in zijn opstelling. Doorgaans biedt de winterstop gelegenheid voor spelers om te herstellen van pijntjes, maar voor EVVC leverde het juist enkele nieuwe blessures op. Keeper Tijn van den Hanenberg zal door een knieblessure langere tijd aan de kant staan. Een flinke domper voor de doelman die dit seizoen al zo vaak uitblonk onder de lat. Zijn plaats wordt overgenomen door Joey van de Groes. Jordy Spooren ontbreekt in de basisopstelling vanwege een eerder deze maand opgelopen spierblessure, maar was fit genoeg om in te vallen. Het centrale verdedigingsduo kent daardoor opnieuw een nieuwe samenstelling: Mark van Zoggel en Edgar Glaudemans. Op het middenveld komt vervolgens weer een plek vrij voor Niels van Griensven.

De teams zijn in het eerste deel van de wedstrijd gelijkwaardig aan elkaar. Er wordt niet teruggezakt, maar van echt intensief druk zetten is ook geen sprake. Lang kabbelt het duel dan ook voort zonder dat er iets noemenswaardigs gebeurt. Dat gebeurt wel na ruim een half uur als EVVC goed onder de Nulandse druk uit weet te komen. Een uitstekende aanval over de linkerflank levert de eerste echte kans van de wedstrijd op, en die is direct raak voor de thuisploeg. Een dubbele combinatie tussen Gerwin van den Boom en Jorg van Schaijk biedt de Vinkelse aanvoerder ruimte voor een voorzet. Als die voorbij het doel zeilt is daarachter nog rechtsback Bart van Griensven die met een knappe volley beheerst raak schiet: 1-0.

De openingstreffer geeft EVVC meer vertrouwen en het neemt in de periode voor en na rust de controle over het duel. In het begin van de tweede helft levert dat ook twee grote kansen op om de score te verdubbelen, maar beide keren stuiten de Vinkelse aanvallers van dichtbij op doelman Rick van de Leest. Nulandia gokt in aanvallend opzicht op de kracht en snelheid van Teun van der Donk. Telkens wordt hij met lange ballen van achteruit gezocht. Veel van deze duels worden gewonnen door de Vinkelse verdedigers, met Edgar Glaudemans voorop, maar toch is het van der Donk die het duel zal omdraaien in Nulands voordeel. Halverwege de tweede helft kopt hij een voorzet van de rechterflank hard binnen. Een kwartier voor tijd rondt hij met een echte spitsengoal een Nulandse counteraanval af. EVVC wordt daarmee gedwongen tot een slotoffensief. De gelijkmaker valt ook al snel als een vrije trap van Gerwin van den Boom wordt losgelaten door Rick van de Leest. Max van Wanrooij is er als eerste bij om binnen te schieten, maar het vlagsignaal van de Nulandse grensrechter zet een streep door de Vinkelse treffer. EVVC komt daarna niet meer in de buurt van een ontsnapping en ziet de Nulandse buren de zwaarbevochten zege over de streep trekken.

Door de derde opeenvolgende nederlaag is EVVC de koploper af. Nulandia neemt de eerste plaats over, maar Nieuwkuijk heeft deze met een wedstrijd minder gespeeld eveneens in eigen hand. De Vinkelse ploeg doet nog steeds bovenin mee, maar zal zich vooral moeten herpakken van deze slechte reeks. De drie verloren duels laten niet eens zozeer een ander wedstrijdbeeld zien dan de eerdere gewonnen duels, maar het valt nu helaas telkens niet goed voor EVVC. De komende weken zullen er dus weer punten gepakt moeten worden, als het ploegen treft die in degradatiestress verkeren. In deze klasse biedt dat alles behalve garanties. De verschillen blijven namelijk minimaal en scherpte is elke week vereist.