Wij staan voor Ons Vinkel

Wedstrijdverslag - 25 februari

27 februari 2024
In een waar spektakelstuk heeft EVVC in de absolute slotfase de zege gegrepen bij Helvoirt. Bij het ingaan van de blessuretijd kijkt de Vinkelse ploeg nog tegen 3-2 achterstand aan, maar enkele knotsgekke minuten later staat het 3-4. De hele wedstrijd is zo een feest voor de toeschouwers, waarbij de score steeds weer een nieuwe wending neemt. Door de zege maakt EVVC weer een stapje naar boven kijken in de ranglijst.

Voor EVVC stond vandaag het inmiddels wel gebruikelijke bezoek aan Helvoirt op het programma. Geen enkel ander team was het afgelopen decennium zo vaak de tegenstander in competitieverband als Helvoirt. In 9 van de afgelopen 10 seizoenen waren de beide dorpsclubs in dezelfde competitie ingedeeld. In al die ontmoetingen won Helvoirt vaker van EVVC dan andersom, waarbij de laatste Vinkelse overwinning in Helvoirt alweer uit 2018 dateert. Een ontmoeting met volop recente historie dus, en altijd bol van de spanning.

Trainer Ramon van Rixtel mocht flink puzzelen om zijn opstelling in elkaar te zetten deze week, maar dan vooral uit luxe. In de drie weken sinds de laatste competitiewedstrijd is de EVVC-selectie weer aangesterkt met van blessures terugkerende krachten. Dat leidt tot een ijzersterke bezetting op de bank, die EVVC nog goed van pas zou komen deze wedstrijd. Ten opzichte van de veegpartij tegen Real Lunet is er één wijziging in de opstelling: Guus van der Rijt, topscorer van EVVC 2, maakt zijn basisdebuut in de voorhoede.

Op het snelle kunstgrasveld achter de Helvoirtse kantine komt de wedstrijd al vlot op gang. Met hoge druk van beide kanten ontstaat volop ruimte om gevaarlijk te worden. EVVC maakt daar als eerste gebruik van.

Uit een inworp draait Guus van der Rijt goed weg om de bal voor het doel te brengen. Gerwin van den Boom kan daar onvoldoende controleren, maar zorgt er wel voor dat de bal precies goed terug komt bij Guus. Met een strakke volley vanaf de rand van het strafschopgebied vindt hij de verre hoek: 0-1. Een bliksemstart voor EVVC en zeker ook voor Guus bij zijn eerste basisplaats in EVVC 1. Toch kan EVVC niet lang genieten van de vroege voorsprong. Na ongelukkig verdedigen aan EVVC-zijde gaat Helvoirt-captain Rico de Laat alleen op het doel af, waar hij de bal onder Joey van de Groes door in het doel schuift. EVVC is daarna weer dichtbij een nieuwe voorsprong, maar een knappe goal van Max van Wanrooij wordt afgekeurd wegens buitenspel. EVVC zit dan wat minder in de wedstrijd en heeft moeite om goed druk te zetten op de tegenstander. Dat blijkt ook halverwege de eerste helft als meerdere spelers telkens net te laat zijn met doorstappen, waardoor Helvoirt van achteruit zo kan doorspelen richting de Vinkelse goal. Joey van de Groes weet de diepe bal half te onderscheppen, maar die valt dan precies goed voor opnieuw Rico de Laat: 2-1. Er komen voor rust nog kansen voor EVVC, maar de bal wil niet goed vallen.

In de rust grijpt Ramon van Rixtel in met een dubbele wissel: Rob van Dijk en Jordy Spooren komen het veld in. EVVC begint ook sterk in de tweede helft. Er wordt zorgvuldig opgebouwd en zo goede kansen gecreëerd. De grootste is al vrij snel voor Gerwin van den Boom. Na een snelle inworp van Bart van Griensven en een goede actie van Rob van Dijk, schiet de aanvoerder van dichtbij via de lat over. Niet veel later komt EVVC alsnog verdiend langszij. Na opnieuw een goede aanval legt Jorg van Schaijk zijn voorzet panklaar bij de tweede paal voor Gerwin van den Boom. Zijn kopbal valt precies onder in de hoek: 2-2. Alles wijst er dan op dat EVVC door kan drukken, maar opnieuw krijgt het snel een tegentreffer te verwerken. Uit een verre inworp valt de bal in het strafschopgebied precies voor de voeten van wie anders dan Rico de Laat. De aanvoerder is bezig aan zijn laatste seizoen, maar nog altijd levensgevaarlijk voor de goal.

EVVC is logischerwijs aangeslagen na de nieuwe achterstand, maar zet het laatste kwartier alles op alles om een resultaat te halen. Met Bart Haerkens als stormram in het veld is het alles-of-niets voor de Vinkelse ploeg. Lang ziet het er niet naar uit dat de Vinkelse goal nog gaat vallen. Het is zelfs Helvoirt dat de grootste kans krijgt als Joey van de Groes mistast bij een lange bal, maar gelukkig mist Rico de Laat ditmaal het doel. De blessuretijd is al ingegaan als EVVC onverwachts toch nog de gelijkmaker weet te maken. Een lange bal wordt door Bart Haerkens het strafschopgebied in gekopt, waar Guus van der Rijt het de keeper zodanig moeilijk maakt dat hij de bal loslaat. Rob van Dijk staat dan klaar om de 3-3 binnen te schieten in het lege doel. De gelijkmaker is dan wel onverwachts, maar EVVC neemt geen genoegen met een punt. Vanaf de aftrap wordt er gejaagd en bij de eerstvolgende lange bal is het opnieuw raak. De hoge bal van Mark van Zoggel wordt nog weggewerkt door de Helvoirtse verdediging, maar belandt precies voor de voeten van Gerwin van den Boom. Net buiten het strafschopgebied streept hij de bal in de verre hoek. Een explosie van vreugde aan Vinkelse zijde. De toch al bizarre slotfase is echter nog niet ten einde. EVVC is blijkbaar nog niet helemaal omgeschakeld naar de verdedigende organisatie, want vrijwel direct na de aftrap wordt Rico de Laat volledig over het hoofd gezien. Met een simpele steekpass dwars door het centrum wordt hij alleen voor het Vinkelse doel gezet. Met een uitstekende redding voorkomt Joey de volgende bizarre twist van deze wedstrijd en behoudt hij de Vinkelse voorsprong. Niet veel later maakt scheidsrechter Vereijken een einde aan het spektakelstuk.

Een sensationele ontknoping van een spectaculaire wedstrijd, waarbij EVVC aan het langste einde trekt. Gezien de kansenverhouding geen onverdiende overwinning, maar bij het ingaan van de slotfase leek het daar totaal niet op. De drie punten hebben ook grote gevolgen op de ranglijst. EVVC herovert nu de tweede plaats op Haarsteeg, terwijl bij een nederlaag het verschil met de degradatiezone maar 3 punten was geweest. Een andere positieve opsteker bleef wat onderbelicht in het doelpuntenspektakel: de rentree van Stan Pennings. Na bijna 2,5 jaar blessureleed, zware operaties en een langdurig hersteltraject maakte hij zijn officiële rentree in EVVC-shirt. Zo kan de ploeg met een sterke bezetting toeleven naar de kraker met Nieuwkuijk volgende week. Het verschil met de koploper is 3 punten, waardoor op het eigen sportpark de Zwaan rechtstreeks om de koppositie wordt gestreden.