Wij staan voor Ons Vinkel

Wedstrijdverslag - 3 maart

6 maart 2024
EVVC verliest in eigen huis de topper tegen Nieuwkuijk. In een felle en intensieve wedstrijd verdedigt EVVC lang een vroege voorsprong, maar een korte fase van verzwakking wordt de thuisploeg fataal. Een kwartier na rust draait Nieuwkuijk de score binnen één minuut om naar een 1-2 voorsprong. De Vinkelse ploeg was daardoor dicht bij de koppositie, maar zakt nu juist terug naar de vierde plaats.

Trainer Ramon van Rixtel liet zijn ploeg starten in de opstelling waarmee Helvoirt vorige week in de tweede helft werd verslagen. Daardoor keren Jordy Spooren en Rob van Dijk terug in de basis voor een onvervalste topper in de derde klasse C. Met 3 punten achterstand, en een beter doelsaldo, treedt EVVC namelijk aan tegen koploper Nieuwkuijk. Eerder in het seizoen beleefde EVVC één van haar minste wedstrijden op bezoek bij Nieuwkuijk, waar het bij vlagen werd overlopen. Het grote verschil in die wedstrijd bleek vervolgens echter niet in de ranglijst, waar beide teams elkaar tot dusver weinig ontlopen in de strijd om de bovenste plek. In de thuiswedstrijd voor EVVC dus de kans om beter voor de dag te komen én de kans om de koppositie te heroveren.

Die grote belangen zijn ook direct duidelijk in de wedstrijd. Het spel golft met een hoge intensiteit op en neer, waarbij meer wordt gestreden dan goed gevoetbald. De eerste grote kans is voor EVVC als Rob van Dijk diep wordt gestuurd, maar hij stuit op de doelman. Na een kwartier krijgt de thuisploeg een uitgelezen mogelijkheid om de score te openen vanaf 11 meter. Mark van Zoggel draait goed open en vindt op de rechterflank de opkomende Bart van Griensven. Als hij op de rand van het strafschopgebied wordt getorpedeerd wijst scheidsrechter Nelemans naar de penaltystip. Aanvoerder Gerwin van den Boom faalt niet en zet zijn ploeg op voorsprong. In de eerste helft gebeurt vervolgens van alles, maar niet in de buurt van het doel. Nieuwkuijk is de meest scorende ploeg van de competitie, maar EVVC verdedigt sterk en geeft geen kansen weg.

In de tweede helft start Nieuwkuijk sterker en heeft EVVC meer moeite om gevaarlijk te worden. De Vinkelse verdediging blijft solide, maar in een korte fase van verslapping wordt de voorsprong uit handen gegeven. Eerst schiet Dorus Elshout na een goede actie op de paal, maar de rebound valt precies goed voor Jorg Toebak. Bij de eerstvolgende aanval staat EVVC niet goed opgesteld en kan Elshout alleen Joey van de Groes worden gestuurd. Met een knap schot vindt hij ineens de lange hoek en zet Nieuwkuijk op een 1-2 voorsprong. Al snel schakelt EVVC over naar een alles-of-niets speelwijze, met Bart Haerkens en Max van Wanrooij als extra spitsen in de ploeg. EVVC krijgt nog een grote kans op een doelpunt. De scrimmage uit een corner blijft gevaarlijk hangen voor het doel, maar achtereenvolgens de lat en doelman voorkomen de gelijkmaker. In de tegenaanval ligt er telkens veel ruimte voor Nieuwkuijk, maar daarvan wordt niet geprofiteerd. Ook EVVC kan in de absolute slotfase geen overtuigende vuist meer maken, waardoor het duel in 1-2 eindigt.

Door de nederlaag moet EVVC weer pas op de plaats maken in de strijd om de koppositie. Waar Nieuwkuijk nu een voorsprong van 5 punten heeft opgebouwd, zakt EVVC weg in de grote groep achtervolgers. Over twee wedstrijden gezien heeft Nieuwkuijk zich ook zeker de sterkere getoond, maar vandaag in Vinkel was het verschil tussen beide ploegen klein. Voor EVVC is het zaak om zich nu te herpakken. Daarvoor wacht volgende week een lastige opdracht tegen het in vorm verkerende RKDVC. De Drunenaren verloren begin november voor het laatst en hebben kans om tegen EVVC de tweede periode te winnen.