Wij staan voor Ons Vinkel

Wedstrijdverslag - 7 april

7 april 2024
EVVC behaalt in de slotfase een luid bejubelde derbyzege op Nooit Gedacht. Een weinig hoogstaande maar vooral spannende derby leek lange tijd in een gelijkspel te gaan eindigen, nadat beide ploegen in de tweede helft al uit een corner scoren. Dat is echter buiten invaller Max van Wanrooij gerekend. Bij het ingaan van de blessuretijd krult hij de bal prachtig in het Geffense doel en kroont zich daarmee net als eerder dit seizoen tot de absolute matchwinner.

EVVC start met één wijziging in de opstelling. De net van vakantie teruggekeerde Jorg van Schaijk start op de bank, waardoor Jesse van Doren doorschuift naar de linksback positie. Dat biedt ruimte voor de basisrentree van Luuk Verbij na 5 maanden blessureleed. Die opstelling blijkt gedurende de wedstrijd flexibel, waarbij met name Edgar Glaudemans als tactische pion wordt verschoven binnen het elftal. Startend als centrale verdediger schuift hij al in de eerste helft door naar de spitspositie, om na de 1-0 voorsprong weer in de verdediging plaats te nemen.

De wedstrijd is natuurlijk een echte derby, waarbij de spanning doorgaans hoger is dan het niveau. Die spanning wordt vooraf al op ludieke wijze opgebouwd. Het Geffense sportpark wordt in de nacht voorzien van posters, groen-witte kerstbomen en bij aanvang van de wedstrijd wordt een spandoek onthult met het degradatiespook dat Geffen al even teistert. Dat alles op sportieve wijze, waardoor de wedstrijd een derby is zoals deze hoort te zijn: felle strijd op het veld, maar vriendschappelijk daarbuiten.

De eerste helft staat niet bepaald bol van de hoogtepunten. Naast de derbyspanning maakt ook het Geffense veld het traditiegetrouw onmogelijk om enige vorm van verzorgd voetbal te spelen. De wedstrijd vindt dan ook voor een groot deel in het luchtruim plaats. Beide ploegen zijn in de eerste helft eenmaal dichtbij een doelpunt. Al vroeg in de wedstrijd eindigt een knappe kopbal van Tim Bissels op de paal. EVVC is dicht bij een doelpunt als een scherpe vrije trap goed wordt verlengd door Edgar Glaudemans, maar doelman Luuk Bijveld met een knappe reflex de bal uit de onderste hoek tikt. Voor rust zijn er nog een tweetal belangrijke beslissingen van de scheidsrechter. Een lichte aanraking in het Vinkelse strafschopgebied levert geen penalty op voor de thuisploeg. Even later fluit de goed leidende scheidsrechter wel voor een overtreding op de doorgebroken Rob van Dijk, maar laat Nooit Gedacht ontsnappen met slechts een gele kaart. Met een 0-0 stand zoeken beide teams de kleedkamer op.

In de tweede helft is het wel al snel raak voor EVVC. Rob van Dijk is regelmatig gevaarlijk met zijn acties en diepgang op de rechterflank, en één daarvan levert een corner op. De hoekschop wordt in eerste instantie weggewerkt, maar op de rand van het strafschopgebied troeft Nard Steenbergen zijn Geffense tegenstander af. De door hem opnieuw ingebrachte bal wordt verlengd door Rob van Dijk, waarna Guus van der Rijt maar weer eens op de goede plek staat om de score te openen. De jonge spits scoort alweer voor de derde wedstrijd op rij. De openingstreffer is een fikse tik voor de thuisploeg en EVVC lijkt de controle over de wedstrijd te nemen. De Vinkelse verdediging oogt probleemloos, maar moet halverwege de tweede helft onverwachts toch de gelijkmaker incasseren. Ook Nooit Gedacht scoort uit een corner via de kopsterke Ken Bissels.

De wedstrijd lijkt dan op een gelijkspel af te stevenen, ondanks kansjes voor beide teams. Trainer Ramon van Rixtel heeft echter nog een gouden wissel achter de hand. Max van Wanrooij raakte recent zijn basisplaats kwijt aan Guus van der Rijt, maar vandaag in Geffen zullen ze beide goud waard zijn. Max krijgt eerst nog een grote kans uit een voorzet van Gerwin van den Boom, maar stuit nog op Luuk Bijveld. In de 90e minuut krijgt Max de bal opnieuw aangespeeld van Gerwin, ditmaal op ruim 20 meter van het doel. Met een prachtige trap krult Max de bal over de lange keeper: 1-2. Een moment van klasse om zich in extremis wéér te kronen tot de grote derbyheld. Een bijzondere specialiteit van Max: eerder dit seizoen scoorde hij al twee prachtige doelpunten in de thuiswedstrijd tegen Nooit Gedacht, terwijl hij vorig jaar ook in beide wedstrijden tegen Nulandia scoorde. Bijna de helft van zijn doelpunten in EVVC 1 zijn gemaakt in de Maasdonk-derby’s. De thuisploeg zet in de resterende minuten nog aan, maar de Vinkelse overwinning komt niet meer in gevaar.

Zo haalt EVVC in de slotfase een heel belangrijke overwinning in Geffen, terwijl EVVC 2 eerder op de dag ook al in de extreme slotfase de belangrijke gelijkmaker scoorde op hetzelfde Geffense veld. De overwinning is belangrijk vanwege de derbysentimenten, maar zeker ook voor de competitiestand. De uitslag betekent voor beide teams een grote stap richting de nacompetitie. Voor EVVC zal die om promotie gaan, waar Nooit Gedacht nagenoeg verzekerd lijkt van nacompetitie tegen degradatie. De Vinkelse ploeg maakt een mooie sprong naar de vijfde plek en mag middels een zo hoog mogelijke eindpositie gaan proberen een thuiswedstrijd af te dwingen in de nacompetitie. Volgende week wacht daarvoor meteen een belangrijke wedstrijd als nummer 3 SCG’18 op bezoek komt in Vinkel.