Wij staan voor Ons Vinkel

Wedstrijdverslag - 6 november

7 november 2022
Voor de derde maal dit seizoen trekt EVVC aan het langste eind in de derby met Nulandia. Na de eerdere ontmoetingen voor de Maasdonk Cup en KNVB-beker werden nu voor het eerst echt de punten verdeeld, en dat was de merken aan de intensiteit en spanning van het duel. Lang leek de wedstrijd dan ook af te  stevenen op een bloedeloos gelijkspel, maar uiteindelijk maakten de Vinkelse invallers in de slotfase het verschil.

Trainer Ramon van Rixtel moest opnieuw wijzigingen doorvoeren in zijn basisploeg. De op de training licht geblesseerd geraakte Jordy Spooren was niet fit genoeg om te starten en werd vervangen door de matchwinner van een week eerder: Luuk Verbij. Met behulp van de nodige pijnstilling, rollen tape en mentaliteit bleek Jordy toch fit genoeg om op de bank plaats te nemen. Hetzelfde geldt voor Gerwin van den Boom, die na meerdere breuken in zijn gezicht te hebben opgelopen in de wedstrijd tegen DSC nu met een last-minute gefabriceerd masker plaatsnam op de bank.

Nulandia laat van het begin af aan blijken geleerd te hebben van de vorige ontmoetingen met EVVC. In tegenstelling tot die eerdere wedstrijden wordt EVVC direct vastgezet in de opbouw en het voetballen onmogelijk gemaakt. In de eerste helft resulteert dit in een echte derby-wedstrijd met veel strijd en lange ballen, maar bijzonder weinig verheffend voetbal. Aan beide zijden zijn kleine kansen te noteren, maar deze worden niet benut. Een eerste helft om snel te vergeten.

In de tweede helft blijkt hoe waardevol de sterke bank van EVVC vandaag is. Gerwin van den Boom vervangt in de rust Luuk Verbij en na een uur spelen komt Jordy Spooren in het veld voor Mark van Zoggel. Mede door de langzaam groter wordende ruimtes begint de Vinkelse ploeg langzaamaan meer aan voetballen toe te komen gedurende de tweede helft, terwijl het gevaar van Nulandia afneemt. Pas richting het einde van wedstrijd leidt dat tot echte kansen. Gerwin van den Boom wordt in stelling gebracht, maar stuit eerst nog op doelman van der Biezen. Niet veel later lijkt een diepe bal vanaf rechts verloren te gaan als Falko van der Rijt buitenspel staat, maar dat is buiten de nog altijd pijlsnelle Gerwin van den Boom gerekend. Hij is alles en iedereen te snel af, omspeelt de keeper en tekent via de binnenkant van de paal voor 0-1. Nulandia moet dan risico gaan nemen en geeft grote ruimtes weg aan de Vinkelse aanvallers. Niet veel later is het dan ook opnieuw raak. Na een goede combinatie op het middenveld zet Jordy Spooren op de rechterflank Gerwin van den Boom aan het werk. Na een knappe actie en afgemeten voorzet is het Max van Wanrooij die koeltjes afrondt. In de resterende slotfase houdt EVVC solide stand en komt de overwinning niet meer in gevaar. Het laatste fluitsignaal van de uitstekende arbiter van Veenendaal wordt dan ook met luid gejuich begroet.

Een zwaarbevochten en daardoor zeker zo knappe overwinning van EVVC. Voor de derde opeenvolgende keer is het Nulandia de baas, waardoor het ook meteen de tweede plek in de competitie overneemt. Dat de zege tot stand kwam na 90 minuten strijd en weinig verheffend voetbal hoort zowel bij de derby-sfeer als het strijdplan van Nulandia. EVVC mag en kan de komende tijd laten zien dat het ook voetballend stappen blijft maken en heeft daarbij de leegstromende ziekenboeg als extra boost voorhanden. Voor nu heeft EVVC na een korte gewenningsperiode in de derde klasse de juiste flow te pakken, met 10 punten uit de laatste 4 wedstrijden als overtuigend bewijs. Volgende week speelt EVVC thuis tegen FC Schadewijk dat eveneens de laatste 2 wedstrijden won.